sobota, 30 maja 2020

Brownie z czarnej soczewicy


Ostatnio bawię się trochę warzywnymi ciastami. Po ostatnim eksperymencie z ciastem z dodatkiem batata (ciasto-czekoladowe-z-batatem.html), pokusiłam się zrobić brownie. Ktoś kto nie wie, nawet się nie domyśli, że w środku jest warzywo strączkowe. A jest to główny składnik tego czekoladowego ciasta. Do ciasta zdecydowałam się dodać odrobinę naturalnego olejku pomarańczowego, który nadaje świetnego aromatu. Można wsypać również orzechy - włoskie, laskowe, lub inne ulubione.

Składniki:

- 200 g suchej czarnej soczewicy
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
- 3 jajka
- 100 g cukru brązowego (jasnego trzcinowego)
- 5 nieczubatych łyżek mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie garść dowolnych, posiekanych orzechów
- opcjonalnie skórka z pomarańczy lub kilka kropel naturalnego olejku pomarańczowego

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować na miękko w nieosolonej wodzie (przez ok. 25 minut). Następnie odsączyć na sitku, przełożyć do miski i zostawić do ostygnięcia. Soczewicę zblendować na gładko.

Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku lub kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem, dodać stopniowo ostudzoną zawartość rondelka. Na koniec dodać zblendowaną soczewicę, mąkę i ewentualnie orzechy lub skórkę/olejek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do kwadratowej lub małej okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Piec w 160°C przez 35 - 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz