poniedziałek, 7 lutego 2022

Kopytka z sosem pieczarkowym






Składniki (3 porcje): 


Kopytka:


- 450 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków

- jajko

- 150 g mąki pszennej

- szczypta soli

- łyżeczka masła


Sos:


- 250 g pieczarek

- cebula

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 70 g serka śmietankowego

- szczypta soli

- szczypta pieprzu




Przygotowanie:


Kopytka: 


Ziemniaki dokładnie rozgnieść, dodać jajko, przesiać mąkę i dodać szczyptę soli. Zagnieść. Podsypać mąką, uformować wałeczek i ciąć ciasto na kopytka. Ugotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Polać masłem. 


Sos: 


Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać pieczarki, szczyptę soli i pieprzu, smażyć około 8 minut. Na koniec zdjąć z ognia i dodać serek śmietankowy. 

Na talerz wyłożyć kopytka, na nie sos.


Jedna porcja - kcal: 473, białko: 14 g, tłuszcz: 18 g, węgle: 66 g  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz