czwartek, 19 marca 2020

Tort śmietankowo-brzoskwiniowy


Tort z kremem śmietankowym z kawałkami brzoskwiń i frużeliną jagodową. Słodki, kolorowy i delikatny zarazem. :)

Biszkopt:

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju

Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Wsypywać partiami przesiane mąki na wolnych obrotach miksera, przy ostatniej partii dodać olej. Okrągłą foremkę (średnica ok. 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt i piec w 170°C przez ok. 40 minut. Po tym czasie spuścić z niewielkiej wysokości na podłogę, włożyć do uchylonego piekarnika i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zdjąć rant, odwrócić biszkopt i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem śmietankowy:

- 800 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 120 g cukru pudru
- 4-5 połówek brzoskwiń z puszki

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Zimną śmietankę i mascarpone ubić, podczas ubijania dodać stopniowo cukier puder. Kiedy krem będzie sztywny i puszysty 1/5 odłożyć do miseczki (przyda się do dekoracji), do reszty dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką.

Frużelina jagodowa:

- 300 g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka żelatyny

Owoce zagotować w rondelku z cukrem i gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do owoców, energicznie mieszać. Po zagotowaniu i zgęstnieniu zdjąć z palnika. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

Nasączenie:

- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki rumu lub wódki (można zastąpić sokiem z cytryny)

Składanie:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować odrobinę kremu. Położyć pierwszy blat, nasączyć, wyłożyć połowę frużeliny. Rozsmarować 1/4 kremu z brzoskwiniami. Położyć drugi blat, nasączyć, rozsmarować  pozostałą frużelinę i na niej 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na brzegach tortu. Jest on już gotowy, teraz tylko warto ozdobić go  według uznania, w tym celu użyłam połówek brzoskwiń, odłożoną część kremu i odrobinę kolorowej posypki. :D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz