niedziela, 24 maja 2020

Naleśniki kokosowe


Giętkie naleśniki o lekkim posmaku kokosa. W połowie razowe, syte i zdrowe. Są idealne z delikatnymi dodatkami, które nie zdominują smaku kokosa. Ja dzisiaj zdecydowałam się podkręcić je domowym kwaskowatym dżemem. ;)

Składniki (na ok. 8 naleśników):

- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej jasnej (typ 500 lub tortowej)
- 1 łyżka cukru (użyłam kokosowego, można go też pominąć)
- 1,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 jajka
- szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać dokładnie trzepaczką. Odstawić ciasto na 15 minut. Rozgrzać mocno patelnię. Wylewać ciasto za pomocą chochelki, w drugiej ręce trzymając patelnię, rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni okrężnymi ruchami. Naleśniki smażyć na średniej mocy palnika, po 4 minuty na jednej stronie i 1 minucie na drugiej, odkładać na duży talerz. Na patelni z powłoką spokojnie można smażyć bez tłuszczu, przy wylewaniu pierwszego naleśnika patelnia musi być bardzo gorąca. Te pyszności najlepsze są na ciepło. Jeśli planujemy podać je na śniadanie, można zrobić je poprzedniego dnia wieczorem, wstawić do lodówki i odgrzać rano na suchej patelni lub w piekarniku (już zawinięte z dodatkami w środku), aby się nieco spiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz