piątek, 18 października 2019

Ciasto z toffie i słonecznikiem


Kolejne odwracane ciasto, tym razem postanowiłam zrobić dyniowe, po odwróceniu odsłania się polewa z chrupiącym słonecznikiem. Ten przysmak jest dość słodki, ale z kawą lub herbatą smakuje obłędnie. 

Składniki:

Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka dżemu dyniowego (na przykład tego: dyniowe-gadu-gadu.html), można zastąpić posłodzonym puree z dyni lub innym jasnym dżemem
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Toffie:
- 100 g cukru (brązowy lub biały)
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- szczypta soli

+ 3 garście pestek słonecznika

Przygotowanie:

Zaczynamy od toffie. Do garnka dodać cukier, śmietankę i masło. Zagotować i gotować ok. 5 minut. Zdjąć z palnika.
Jajka ubić z cukrem (masa będzie jasna i puszysta). Dodać dżem, wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie wlać olej, wymieszać, wsypać mąkę i znów delikatnie wymieszać.
Do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, przelać toffie i rozprowadzić. Posypać słonecznikiem, na wierzchu rozprowadzić ciasto. Piec ok. 45 minut w 180°C. Po 20 minutach przykryć folią aluminiową, aby się zbyt nie spiekło.
Po wyjęciu odczekać 15 minut. Położyć na foremkę większą deskę i odwrócić konstrukcję "do góry nogami". Zdjąć foremkę i papier do pieczenia. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz