sobota, 19 października 2019

Kostka czekoladowo-kawowa


Przekładane kremem czekoladowym, kawowym, z dodatkiem dżemu wiśniowego. Ciasto ma wyraźny posmak likieru, jest eleganckie i wyraziste, ale jednocześnie delikatne i nie za słodkie.


Ciasto:

- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki likieru kawowego lub czekoladowego
- 100 g masła

Wymieszać mąki, kakao i proszek. Białka ubić, wsypywać stopniowo cukier, po jednej łyżce. Dodawać kolejno, mieszając na wolnych obrotach: po jednym żółtku, połowę suchych składników, likier, resztę suchych składników, rozpuszczone masło. Wlać do prostokątnej formy, piec ok. 40 minut w 180°C.

Krem czekoladowy:

- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietanki 36%
- 200 g serka mascarpone

Śmietankę przełożyć do rondelka, podgrzać aż zawrze, zdjąć z palnika, wsypać połamaną czekoladę. Poczekać 3 minuty, energicznie wymieszać. Włożyć do lodówki na conajmniej 3 godziny. Zawartość rondelka przełożyć do większej miski, dodać schłodzony serek, ubijać aż powstanie puszysty krem, ale nie za długo, aby nie przebić. 

Krem kawowy:

- 200 g śmietanki 36%
- 300 g serka mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru
- 50 ml kawy (polecam espresso, może być też z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

Śmietankę ubić z mascarpone (muszą być dobrze schłodzone), pod koniec dodać cukier puder. Gdy krem będzie puszysty i będą na nim liczne esy-floresy, zmniejszyć obroty miksera i dolewać powoli ostudzoną kawę. 

Składanie ciasta:

Ciasto przekroić na 2 blaty (można je nasączyć odrobiną wody z łyżką likieru). Jeden włożyć z powrotem do blaszki. Posmarować dżemem wiśniowym (ok. 200 g), rozsmarować krem czekoladowy. Położyć drugi blat ciasta, wyłożyć krem kawowy, z wierzchu posypać kakao. Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz