piątek, 11 października 2019

Bananowe muffiny czekoladowo-kawowe


Banany, czekolada, kawa - połączenie idealne. Te muffiny są mięciutkie i mocne w smaku. Są świetnym rozwiązaniem na nadmiar dojrzałych bananów w domu. Ślicznie się prezentują! (To, jak narazie, najlepsze muffiny jakie w życiu zrobiłam... i jadłam :D)

Składniki (w temperaturze pokojowej, z podanej ilości wychodzi 12 muffinów):

Mokre:
- 3 banany
- 200  jogurtu naturalnego
- 80 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki kawy (espresso lub z 2 łyżeczek rozpuszczalnej)
- jajko

Suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

Przygotowanie:

2 banany rozgnieść, wymieszać z resztą mokrych składników. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Wsypać suche do mokrych i wymieszać łyżką do połączenia składników, nie trzeba mieszać dokładnie, ciasto ma grudki od rozgniecionych bananów. Napełnić foremkę do muffinów, wyłożoną papilotkami. Jednego banana pokroić na plasterki ułożyć na środku każdego muffina. Piec w 180° przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz