sobota, 9 stycznia 2021

Batoniki owsiane z suszonym mango i czekoladą

Poręczna przekąska owsiana z dodatkiem mango i czekolady... Coś do kawy lub herbaty, ale przyjemne też same w sobie, bo nie przesłodzone i aromatyczne...

 Składniki:

- 100 g masła

- 100 g cukru jasnego brązowego

- jajko

- 120 g mąki pszennej

- 200 g płatków owsianych

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 50 g suszonego mango

- 30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Wymieszać płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Mango i czekoladę pokroić w małą koskę.
  • Ubić masło z cukrem, przez ok. 3 minuty, wbić jajko i ubijać jeszcze minutę. Wsypać płatki z mąką, wymieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać mango i czekoladę, wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. 
  • Uformować w blaszce prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piec w 180°C przez ok. 25 minut. 
  • Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Lekko ciepły prostokąt pokroić w małe prostokąty i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz