Wilgotna dzięki powidłom, puszysta, prosta - babka. Ciasto bez wszelkiego rodzaju kombinacji... bo takie są najbardziej kuszące do zrobienia i pomimo małego nakładu pracy są strzałem w dziesiątkę. Ta babka nie jest jednak pospolita w smaku, który może się nieco różnić w zależności od dodanego alkoholu... Amaretto, cointreau, ekstrakt waniliowy, ja postawiłam na ciemny rum. ;)
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 250 g powideł śliwkowych
- 0,5 szklanki mleka
- łyżka kakao
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duży kieliszek (40 ml) alkoholu (np. ciemny lub złoty rum, amaretto)
Przygotowanie:
- Powidła, mleko i kakao podgrzać w rondelku, masa ma być ciepła, gdyby była zbyt gorąca, odstawić do przestygnięcia.
- Jajka i cukier ubić przez ok. 3 minuty, dodawać powoli olej cały czas miksując.
- Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodać zawartość rondelka, przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, wlać kieliszek wybranego alkoholu.
- Wymieszać krótko na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników.
- Przelać ciasto do dłuższej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Odstawić do ostygnięcia na kratce.
- Można dodatkowo posypać babkę cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz