sobota, 2 stycznia 2021

Babka z powidłami


 Wilgotna dzięki powidłom, puszysta, prosta - babka. Ciasto bez wszelkiego rodzaju kombinacji... bo takie  są najbardziej kuszące do zrobienia i pomimo małego nakładu pracy są strzałem w dziesiątkę. Ta babka nie jest jednak pospolita w smaku, który może się nieco różnić w zależności od dodanego alkoholu... Amaretto, cointreau, ekstrakt waniliowy, ja postawiłam na ciemny rum. ;)

Składniki:

- 4 jajka

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki oleju

- 250 g powideł śliwkowych

- 0,5 szklanki mleka

- łyżka kakao

- 2 szklanki mąki

- łyżeczka cynamonu

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- duży kieliszek (40 ml) alkoholu (np. ciemny lub złoty rum, amaretto)

Przygotowanie:

  • Powidła, mleko i kakao podgrzać w rondelku, masa ma być ciepła, gdyby była zbyt gorąca, odstawić do przestygnięcia. 
  • Jajka i cukier ubić przez ok. 3 minuty, dodawać powoli olej cały czas miksując. 
  • Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. 
  • Do masy jajecznej dodać zawartość rondelka, przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, wlać kieliszek wybranego alkoholu. 
  • Wymieszać krótko na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. 
  • Przelać ciasto do dłuższej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Piec w 180°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). 
  • Odstawić do ostygnięcia na kratce. 
  • Można dodatkowo posypać babkę cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego! :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz