Przepis na dwie proste chałki - jedna z rodzynkami i kandyzowanym dodatkiem, druga (ta pięknie błyszcząca) posmarowana syropem klonowym. Zdecydujcie sami która lepsza :)Oczywiście można zrobić obie chałki takie same... (lub zrobić słodką wersję dwa w jednym! ;P)
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (jasna, typ 500 lub 550)
- 50 g cukru jasnego brązowego
- 150 ml ciepłego mleka
- 70 g oleju rzepakowego
- jajko
- 25 g świeżych drożdży
- 20 ml rumu lub amaretto, lub innego alkoholu
- płaska łyżeczka soli
+ odrobina mleka do posmarowania chałek przed pieczeniem
Dodatki:
Chałka nr 1: - 30 g rodzynek
- 20 g kandyzowanego owocu/skórki owocowej (np. pomarańczowej, ja dałam kandyzowaną papaję ;P, może też być ananas)
Chałka nr 2: - 2 łyżki syropu klonowego (do posmarowania po upieczeniu)
Przygotowanie:
- Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do dużej miski dodać resztę składników na ciasto i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Podzielić ciasto na dwie części. Jeśli decydujemy się na chałkę nr 1 to w tym momencie dodajemy do jednej części rodzynki i kandyzowaną skórkę/owoc. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
- Podzielić każdą część na trzy i turlać na paski z których spleść warkocze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170°C).
- Posmarować chałki mlekiem.
- Piec przez 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika. Jeśli jest decyzja na chałkę z syropem, teraz należy posmarować chałkę za pomocą pędzelka syropem klonowym. Zostawić do wystygnięcia na kratce. Można zajadać, gdy są lekko ciepłe. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz