piątek, 22 stycznia 2021

Chałki dwie



Przepis na dwie proste chałki - jedna z rodzynkami i kandyzowanym dodatkiem, druga (ta pięknie błyszcząca) posmarowana syropem klonowym. Zdecydujcie sami która lepsza :)
Oczywiście można zrobić obie chałki takie same... (lub zrobić słodką wersję dwa w jednym! ;P)

Składniki:

Ciasto:

- 450 g mąki pszennej (jasna, typ 500 lub 550)

- 50 g cukru jasnego brązowego

- 150 ml ciepłego mleka

- 70 g oleju rzepakowego

- jajko

- 25 g świeżych drożdży

- 20 ml rumu lub amaretto, lub innego alkoholu

- płaska łyżeczka soli

+ odrobina mleka do posmarowania chałek przed pieczeniem

Dodatki:

Chałka nr 1: - 30 g rodzynek

                    - 20 g kandyzowanego owocu/skórki owocowej (np. pomarańczowej, ja dałam kandyzowaną                                         papaję ;P, może też być ananas)    

Chałka nr 2: - 2 łyżki syropu klonowego (do posmarowania po upieczeniu)

Przygotowanie:

  • Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. 
  • Do dużej miski dodać resztę składników na ciasto i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 
  • Podzielić ciasto na dwie części. Jeśli decydujemy się na chałkę nr 1 to w tym momencie dodajemy do jednej części rodzynki i kandyzowaną skórkę/owoc. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Podzielić każdą część na trzy i turlać na paski z których spleść warkocze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170°C).
  • Posmarować chałki mlekiem.
  • Piec przez 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika. Jeśli jest decyzja na chałkę z syropem, teraz należy posmarować chałkę za pomocą pędzelka syropem klonowym. Zostawić do wystygnięcia na kratce. Można zajadać, gdy są lekko ciepłe. ;)
Smacznego! :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz