wtorek, 25 sierpnia 2020

Sernik z wiśniami z nalewki

Sernik z dodatkiem aromatycznych wiśni na prostym spodzie z ciasteczek. Jest mocno serowy, nieprzesadnie słodki, przepyszny!

Składniki:

- 300 g kruchych ciasteczek kakaowych
- 150 g masła
- 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu półtłustego 
- 7 jajek
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki z migdałów (można zastąpić zwykłą pszenną)
- ok. 200 g wiśni z nalewki 

Przygotowanie:

  • Masło rozpuścić. Ciastka bardzo drobno rozkruszyć (pomogłam sobie blenderem ;)). Dolać do nich 50 g rozpuszczonego masła i dokładnie wymieszać. Wysypać na dno formy i dognieść do dna. Włożyć foremkę do lodówki. 
  • Rozgrzać piekarnik do 160°C. 
  • Twaróg, jajka, cukier, resztę masła i mąki wymieszać dokładnie trzepaczką. 
  • Wiśnie wydrylować. 
  • Na spód z ciasteczek wylać masę serową, na wierzchu ułożyć wiśnie i nieznacznie je zatopić w masie (ale niedużo, tak by były widoczne). Ja posypałam jeszcze odrobiną mąki z migdałów, ale jest to opcjonalne. :) 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi piekarnika i zostawić sernik na 10 minut. Postawić ciasto na kratce do ostygnięcia. 
  • Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po schłodzeniu w lodówce. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz