środa, 12 sierpnia 2020

Chleb żytni na zakwasie z marchewką i słonecznikiem

Wybąbelkowany chlebek z dodatkiem marchewki, czyli kolejna odsłona domowego, pachnącego pieczywa. :)

Składniki:

- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej typ 750
- 350 g letniej wody
- czubata łyżeczka soli
- 100 g startej marchewki (2 średnie sztuki)
- 2 garście nasion słonecznika
- opcjonalnie łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej i mocno rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Przełożyć na talerzyk do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w dużej misce, dodać garść uprażonego wcześniej słonecznika. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Długą keksówkę wysmarować smalcem lub oliwą i obsypać mąką i częścią pozostałego słonecznika. Przełożyć ciasto do foremki. Posypać resztą słonecznika i odrobiną mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Piec w 220°C pod przykryciem (u mnie druga foremka, odwrócona) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 200 °C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Można zajadać kiedy jest lekko ciepły, ale kroi się lepiej kiedy całkiem ostygnie. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz