środa, 12 sierpnia 2020

Jogurtowiec na zimno


Leciutka masa jogurtowa na pełnoziarnistym spodzie. Na wierzchu ukryłam owoce i nerkowce, które są miłą niespodzianką podczas degustowania. ;) Ciasto typowo na lato, ale podczas prawdziwych upałów polecam zmniejszyć ilość wody dodawanej do galaretek do 400 ml, aby masa była stabilna po wyjęciu ciacha z lodówki. :)

Składniki
:

Spód:
- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych (u mnie takie bez cukru ;))
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Masa jogurtowa:
- 800 g jogurtu greckiego
- 2 galaretki (u mnie malinowe)
+ owoce, wiórki kokosowe i nerkowce

Przygotowanie:

  • Ciasteczka porządnie rozkruszyć. Dodać rozpuszczony olej i wymieszać. Rozsypać na dno formy i docisnąć za pomocą dna szklanki. Wstawić do lodówki. 
  • Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku(w upały można trochę zmniejszyć ilość wody), zostawić do ostygnięcia. 
  • Umyć owoce. Jogurt wymieszać energicznie za pomocą trzepaczki lub miksera z ostygniętymi galaretkami. Wylać masę na wcześniej przygotowany spód. Ułożyć na wierzchu owoce i opcjonalnie orzechy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz