piątek, 24 lipca 2020

Torcik serowy z galaretką

Lekkie ciasto trzywarstwowe - miękki biszkopt, twarożek i owoce zatopione w galaretce. Wspaniały na letnie dni. 

Biszkopt:

- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki, wymieszać delikatnie. Rozsmarować w okrągłej blaszce o średnicy 22 cm. Piec w 170°C przez 20 minut na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. 

Warstwa serowa:

- 500 g twarogu półtłustego
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny 

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku, zostawić do ostygnięcia. Twaróg, śmietanę i cukier zblendować na gładką masę. Dodać żelatynę i zblendować dokładnie jeszcze raz. Wyłożyć na ostygnięty biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować warstwę galaretki.  

Warstwa galaretki:

- 2 galaretki truskawkowe lub cytrynowe
- 400 owoców (polecam borówki, maliny truskawki)

Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. zostawić do ostygnięcia. Owoce umyć ułożyć na torciku, zalać ostygniętą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Można ozdobić listkami mięty. Przed krojeniem obwieźć rant nożem. 

Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz