niedziela, 5 lipca 2020

Babeczki makowe

Puszyste babeczki, wilgotne w środku od sosu z białej czekolady. Mak delikatnie chrupie pod zębami i daje lekko orzechowy posmak, a babeczki są piegowate! :D

Składniki:

Ciasto na babeczki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maku (nie zmielonego)
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie łyżka ekstraktu waniliowego  lub skórka z cytryny

Sos:

- 60 g białej czekolady
- 60 g śmietanki 30%
- wiórki kokosowe lub płatki migdałów do ozdoby

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. 
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać mak proszek do pieczenia i sól, wymieszać trzepaczką. W rondelku lub mikrofalówce podgrzać mleko z masłem, zostawić do ostygnięcia, ma być lekko ciepłe. Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt lub skórkę. Roztrzepać rózgą i cały czas mieszając dolewać mleko z rozpuszczonym masłem. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać krótko, tylko do czasu aż składniki się połączą (może być nawet trochę grudek ;)). 
  • Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami nakładać ciasto. Piec przez ok. 30 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć babeczki na kratkę do ostygnięcia. Gdy babeczki ostygną, zrobić sos. 
  • Do rondelka wlać śmietankę, dodać białą czekoladę. Podgrzewać na małej mocy palnika, do czasu, za czekolada się rozpuści. Sos ostudzić. 
  • W babeczkach zrobić dziurki np. za pomocą końcówki drewnianej łyżki, nie dochodzić do dna. Sos nalewać do babeczek partiami, aż cały zostanie rozlany w babeczkach. Na koniec babeczki można posypać kokosem lub migdałami. 

    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz