piątek, 24 lipca 2020

Naleśniki pszenno-jaglane



Niezwykle giętkie naleśniki z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Przyjemnie się je smaży, a jeszcze przyjemniej zjada z ulubionym nadzieniem. ;) Ja postawiłam na twarożek z syropem klonowym i maliny. Odnajdą się spokojnie również na słono. 

Składniki:

- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Zmiksować wszystkie składniki. Odstawić na 10 minut. Patelnię mocno rozgrzać. Smażyć na średniej mocy palnika beztłuszczowo lub z odrobiną masła klarowanego, każdy naleśnik potrzebuje ok. 3 minut z jednej strony i minuty z drugiej strony. Usmażone naleśniki układać na talerzu, można przykrywać drugim talerzem, aby były jeszcze bardziej giętkie. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz