piątek, 30 sierpnia 2019

Ciasto śliwka w czekoladzie


Mmm...śliwki w czekoladzie, to ciasto jest dla tych którzy je uwielbiają. Kakaowy biszkopt z lekko pijanym kremem czekoladowym, uwieńczony suszonymi śliwkami i czekoladą. 

Składniki:

Biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki oleju

Ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, dodać w 2 partiach mąkę przesianą z kakao, na koniec olej. Piec 20 minut w 170°C.
Krem:
- 400 g śmietanki 36%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100-150 g gorzkiej czekolady (ilość zależy czy krem ma być delikatny czy mocno czekoladowy)
- 100 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki likieru czekoladowego (albo innego np. o smaku śliwki w czekoladzie ;))

Śmietankę podgrzać (może lekko zawrzeć), zalać nią połamane czekolady. Po 3 minutach dokładnie wymieszać, aż czekolady się całkiem rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia, włożyć do lodówki na conajmniej 3 godziny. W dużej schłodzonej misce ubić śmietankę czekoladową z serkiem. Gdy pojawiają się liczne esy-floresy, można wlać likier i jeszcze chwilkę mieszać, aby dokładnie połączył się z kremem.

Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła

Wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku na małej mocy palnika do rozpuszczenia czekolady.

+ 200 g śliwek namoczonych przez kilka godzin w 200 ml wrzątku

Składanie ciasta:

Na ostygnięte ciasto wyłożyć krem, posypać pokrojonymi w paski śliwkami. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, polać strużkami polewy. Pokroić na kawałki nożem (można maczać go w gorącej wodzie i wycierać dla ułatwienia). Włożyć do lodówki. Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz