środa, 3 lipca 2019

Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym




Ziołowe naleśniki kryją w sobie pełen smaku farsz osnuty sosem. Jest przy tym daniu trochę zabawy (nie jest on szybki do zrobienia przez robienie naleśników), ale smak to zdecydowanie wynagradza. Do swoich naleśników podałam, w formie sałatki, pomidorki z bazylią i odrobiną oliwy z oliwek. Przepis na 12 pysznych naleśników:

Składniki:

Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
+ odrobina tłuszczu do smażenia

Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g szpinaku
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziół
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować do powstania gładkiego ciasta. Odstawić na 20 minut.

Na 1 łyżce tłuszczu usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki (puszczą sok, należy go odparować, a pieczarki lekko zrumienić). Pieczarki zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni dodać kolejną łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę, dodać czosnek i szpinak. Gdy soki ze szpinaku lekko odparują, dodać pieczarki. Serek mascarpone wymieszać z solą, pieprzem i ziołami. Dolać do niego płynny sos z patelni i szybko wymieszać, dodać do szpinaku z pieczarkami. Nadzienie gotowe :) Teraz smażenie naleśników.

Na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron, przed każdym naleśnikiem można posmarować patelnię odrobiną tłuszczu. Po usmażeniu układać naleśniki na talerz, przykrywać drugim talerzem (naleśniki będą bardzo giętkie i miękkie).

Na każdego naleśnika nakładać po ok. 2 łyżki farszu. Zawijać i układać na blaszce. Naleśniki zapiec w piekarniku do utworzenia się chrupiącej skorupki lub obsmażyć na patelni. Można podać w towarzystwie lekkiej sałatki. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz