piątek, 26 czerwca 2020

Zdrowy deser a la tiramisu z truskawkami


Deser o kawowym smaku z owocowym dodatkiem w postaci soczystych truskawek. Krem do tiramisu oryginalnie składa się z mascarpone i jajek. Zdecydowałam się zrobić wersję z lekkim kremem jogurtowo - twarożkowym, który posłodzony jest miodem. Tiramisu w tej postaci jest orzeźwiające, niezbyt słodkie i wspaniale sprawdzi się jako lekki deser na upalne dni. :)

Składniki:

- 10-12 podłużnych biszkoptów
- 80 g twarogu
- 150 g jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- ok. 100 g truskawek
- 120 ml mocnej kawy
- opcjonalnie:1 łyżka amaretto lub ekstraktu waniliowego
- kakao i mięta do ozdoby

Przygotowanie:

Zrobić kawę, zostawić do ostygnięcia. Twaróg, jogurt i miód zblendować na gładko. Truskawki pokroić w drobną kostkę. Do kawy można dodać alkohol. Maczać biszkopty (każdy przez ok. 2 sekundy) w kawie i układać w pucharkach na przemian z kremem jogurtowym i truskawkami. Z wierzchu posypać obficie kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin, można na noc. Przed podaniem ozdobić listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz