sobota, 20 czerwca 2020

Zupa soczewicowa


Szybka i odżywcza wegańska zupa. Zielona soczewica nie rozpada się podczas gotowania, dobrze komponuje się z warzywami, w zupie przeplatają się smaki i tekstury. Przepyszna, prosta, zdrowa. Miska takiej zupki to sama przyjemność :)

Składniki:

- pęczek włoszczyzny (u mnie: 3 marchewki, kawałek pora, kawałek selera, 2 pietruszki)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 litra wody
- szklanka zielonej soczewicy
- garść kaszy jęczmiennej perłowej
- przyprawy: szczypta kurkumy, szczypta pieprzu, szczypta wędzonej papryki
- 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlać olej i oliwę z oliwek. Wsypać włoszczyznę i podsmażać przez 2-3 minuty na najwyższej mocy palnika. Wlać wodę, dodać opłukaną soczewicę, kaszę i przyprawy. Gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sól.
Zostawić na conajmniej 10 minut, a najlepiej na dłużej. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz