piątek, 19 czerwca 2020

Placuszki jabłkowe


Puszyste i zdrowe placuszki na dobry poranek. Do tego kawa i szybkie śniadanie gotowe. Placuszki są lekko słodkie, można je podać z odrobiną syropu klonowego, dżemu lub czekolady. 

Składniki (na jedną porcję):

- 1 jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżka oleju
- opcjonalnie: syrop klonowy, czekolada, dżem

Przygotowanie:

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach omijając gniazdo nasienne. Jajko roztrzepać w misce, dodać starte jabłko, mąkę, proszek i cynamon, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po kopiastej łyżce tworząc placuszki. Smażyć 3-4 minuty, odwrócić placuszki na drugą stronę i dosmażyć przez 2 minuty. Nałożyć na talerzyk, można polać placuszki syropem klonowym, ozdobić czekoladą lub zajadać z dżemem. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz