piątek, 15 maja 2020

Rogale śniadaniowe


Puszyste rogale, które można zajadać z ulubionymi dodatkami. Świetne zarówno na słodko jak i wytrawnie. Rumiane, domowe, na śniadanie jak znalazł...

Składniki:

- 450 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 12 g suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

+ odrobina mleka, sezam, mak do posmarowania rogalów przed pieczeniem

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrobić mikserem, z nakładkami do ciasta drożdżowego, na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować delikatnie na koło o grubości ok. 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik. Rogale przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec przez ok. 25 minut
w 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz