sobota, 4 kwietnia 2020

Zupa mleczna z kluskami


Pierwsze co przychodzi na myśl - "Smak dzieciństwa". Podana na ciepłe, lekko słodkie śniadanie, na pewno umili poranek...

Składniki na jedną porcję:

- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki (nie czubate) mąki pszennej
- mała szczypta soli
- pół łyżki miodu

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać dokładnie z mąką i odrobiną soli, tak aby nie było żadnych grudek. Mleko zagotować, kłaść łyżką kluski na mleko, gotując na małej mocy palnika, często mieszać. Przelać zupę do miski lub głębokiego talerza. Poczekać chwilę aż trochę przestygnie. Dodać miód i wymieszać. Zajadać od razu na ciepło. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz