piątek, 17 kwietnia 2020
Pudding ryżowy z wiśniami
Słodki ryż, pod nim kryje się kontrastujący sos z wiśni, kwaśny smak owoców dodaje charakteru. Posypany płatkami migdałów staje się prawdziwym przysmakiem.
Składniki (3-4 porcje):
- 250 g (ok. 1,5 szklanki) ugotowanego ryżu
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- łyżka amaretto lub ekstraktu waniliowego
Wiśnie:
- 100 g wiśni (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
+ płatki migdałów
Przygotowanie:
Ryż wsypać do rondelka, dolać do niego mleko oraz mleko skondensowane. Dodać amaretto lub ekstrakt. Doprowadzić do zagotowania, często mieszając. Zdjąć z palnika i zostawić po przykryciem na 10 minut. W tym czasie przygotować wiśnie.
Do rondelka wsypać wydrylowane wiśnie. Dodać cukier, gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do wiśni, energicznie wymieszać. Na dno pucharków rozlać wiśnie. Ryż krótko zblendować (naprawdę krótko, mają być widoczne kawałki ryżu). Rozłożyć ryż na wiśniach i chwilkę poczekać, ryż zgęstnieje. Posypać każdą porcję płatkami migdałów. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz