poniedziałek, 30 marca 2020
Szybkie ciasto z jabłkiem i kruszonką
Ciasto z jabłkiem i krówką, posypane cynamonową kruszonką. Jak na tak proste i szybkie do zrobienia ciasto, jest niezwykle smaczne. Dodatek jogurtu i jabłka do ciasta sprawia, że ma ono idealny stopień "wilgotności", a do tego jeszcze aromatyczna kruszonka, która zdobi wierzch. :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
+ 150 g masy krówkowej
+ duże jabłko
Kruszonka:
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżeczka (lub dwie jak ktoś uwielbia ;)) cynamonu
Mąkę, proszek, sodę, sól i cukier wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt i masło. Przesypać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Masę krówkową lekko podgrzać, dorzucić jabłko i dokładnie wymieszać. Do kwadratowej lub mniejszej okrągłej formy wyłożyć połowę ciasta. Rozłożyć jabłka. Rozsmarować na jabłkach pozostałą część ciasta. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Posypać nią ciasto. Piec w 180°C przez 45-50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz