niedziela, 19 kwietnia 2020

Tort kokosowo-truskawkowy


Elegancki, lekki torcik z kokosankami i kawałkami truskawek. W środku kryje się krem budyniowy i puszysty, kokosowy biszkopt. Kluczowy w tym przepisie jest delikatnie wyczuwalny rum, w którym moczone są wiórki kokosowe i nasączony jest nim biszkopt. Pod przepisem umieszczam plan działania, aby podać przykład kolejności wykonywania elementów tortu. ;)

Biszkopt:

- 4 jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g wiórków kokosowych

Ubić białka, dodając stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąki i wiórki w trzech partiach, wmieszać na wolnych obrotach miksera. Przełożyć ciasto do małej, okrągłej foremki (u mnie średnica 20 cm). Piec w 170°C przez 30-35 minut. Rzucić na podłogę, włożyć do otwartego piekarnika i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Potem obwieść nożem rant, zdjąć i odwrócić biszkopt na kratce, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej się kroi na drugi dzień.

Krem budyniowy:

- 250 ml mleka
- żółtko jajka
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła

1/4 szklanki mleka rozmieszać dokładnie z żółtkiem i mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem, dolać przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszać, doprowadzić do zagotowania i gotować przez minutę. Zdjąć z palnika, dodać masło i dokładnie wmieszać w budyń aż się rozpuści i dokładnie połączy. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Krem śmietankowy z truskawkami:

- 200 g śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 100 g serka mascarpone
- 150-200 g truskawek

Śmietankę podgrzać aż będzie gorąca, zdjąć z palnika i dosypać czekoladę, zostawić na minutę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Przelać do miski, w której będzie ubijany krem. Wstawić do lodówki kilka godzin, najlepiej na noc. Truskawki odszypułkować i pokroić w drobną kostkę. Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone. Krem ma być puszysty i sztywny, ale należy uważać, aby go nie przebić.Wsypać pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki/szpatułki.


Kokosanki:

- białko jajka
- 60 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g rumu

Wiórki namoczyć na noc w rumie. Białko ubić, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Na koniec wmieszać namoczone wiórki. Kokosanki formować za pomocą dłoni i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Ciasteczka przełożyć na talerzyk i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Nasączenie biszkoptu:

- kieliszek rumu rozcieńczony wodą lub herbata truskawkowa, do nasączenia wystarczy pół szklanki


Składanie tortu:

Na paterze położyć jeden blat biszkoptu. Założyć rant, nasączyć biszkopt rumem (w którym moczyły się wiórki). Rozsmarować na biszkopcie krem budyniowy. Położyć drug blat biszkoptu, nasączyć rumem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Zdjąć rant. Krem śmietankowy rozsmarować na wierzch i po bokach tortu. Na wierzchu ułożyć kokosanki i ozdobić według uznania. Przechowywać w lodówce, tort będzie lepszy jak przed podaniem wyjmie się go na pół godziny z lodówki. :)

Plan wykonania:

Dzień pierwszy:

1. przygotowanie biszkoptu
3. rozpuszczenie czekolady w śmietance i wstawienie na noc do lodówki (patrz: krem śmietankowy)
3. namoczenie wiórków kokosowych do kokosanek

Dzień drugi:

1. przygotowanie kokosanek
2. przygotowanie kremu budyniowego
3. przecięcie biszkoptu, wyłożenie kremu budyniowego i wstawienie tortu do lodówki
4. Przygotowanie kremu śmietankowego
5. Rozsmarowanie kremu śmietankowego i ozdobienie tortu

Tort smakuje najlepiej na trzeci lub czwarty dzień od rozpoczęcia przygotowań ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz