Biszkopt o smaku orzechów laskowych przełożony puszystym kremem czekoladowym. Z dodatkiem dżemu malinowego na przełamanie smaku. :)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki z orzechów laskowych (drobno zmielonych orzechów laskowych)
Ubić jajka, dodawać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wsypać przesiane mąki w trzech partiach, miksując na wolnych obrotach miksera. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica ok. 20 cm), wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30-35 minut. Spuścić na podłogę i odstawić do otwartego piekarnika do przestygnięcia. Zdjąć rant, odwrócić biszkopt i zostawić go do całkowitego ostygnięcia.
Krem czekoladowy:
- 600 g śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Śmietankę podgrzać w rondelku, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, wsypać połamane czekolady, odczekać minutę. Dokładnie i energicznie wymieszać. Przelać do miski, w której będzie ubijany kem. Włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia ubić (krem ma być puszysty i lekki).
Dodatkowo:
- ok. 100 g dżemu malinowego
- 0,5 szklanki wody wymieszane z 2 łyżkami rumu do nasączenia biszkoptu
- polewa czekoladowa, orzechy, ozdoby z czekolady do ozdobienia tortu
Składanie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Położyć jeden na paterze, nasączyć 1/3 wody z alkoholem, posmarować dżemem, wyłożyć 1/4 kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Ozdobić według uznania. Tort wstawić do lodówki na noc, podać na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz