środa, 29 kwietnia 2020

Ciasto orzechowe z wiśniami


Proste do zrobienia ciacho o ciekawym smaku. Lekko orzechowe, z dodatkiem soczystych wiśni. 

Składniki:

- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka (lekko ciepłego)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 mąki z orzechów laskowych (drobno zmielone orzechy laskowe)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy
- 150 - 200 g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z cukrem za pomocą trzepaczki. Dodać olej, cały czas mieszając wlewać mleko. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do mokrych składników, można wlać odrobinę ekstraktu waniliowego, wymieszać niedbale łyżką. Masę przelać do blaszki, wyrównać. Ułożyć wiśnie na wierzchu (mrożonych nie rozmrażać). Piec przez ok. 40 minut w 180°C. Przestudzić na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz