piątek, 6 marca 2020

Tort rafaello


Migdałowy biszkopt, przełożony kremem z białą czekoladą, z dodatkiem dżemu i obsypany wiórkami kokosowymi. Leciutki i delikatny, o smaku rafaello... Tort jest prosty do zrobienia, ale warto podzielić sobie pracę na dwa dni - pierwszego upiec biszkopt i zacząć robić krem, drugiego pokroić biszkopt, krem ubić i finalnie złożyć tort. 

Biszkopt:

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Piec w okrągłej blaszce o średnicy ok. 23 cm. w 170°C przez 40 minut. Biszkopt spuścić na podłogę, zostawić do ostygnięcia.


Krem:

- 600 g śmietanki 36%
- 200 g białej czekolady
- 5 łyżek wiórków kokosowych

Czekoladę połamać i wrzucić do szklanej lub metalowej miski. Śmietankę podgrzać w rondelku, uważając aby się nie przypaliła, ma być gorąca. Śmietanką zalać czekoladę i zostawić na minutę. Energicznie i dokładnie wymieszać aż znikną kawałki czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ubić czekoladową śmietankę na puszysty krem, dodać wiórki i krótko zmiksować.

Nasączenie:

- pół szklanki wody
- 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
- 150 g dżemu (dowolnego, ja użyłam z czarnego bzu)

Składanie tortu:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu. Położyć pierwszy blat,
nasączyć, rozsmarować dżem i 1/4 kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, rozsmarować 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, wierzch dowolnie ozdobić, użyłam do tego odrobinę dżemu i płatki migdałów. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz