sobota, 7 marca 2020

Tort migdałowy


Elegancki i delikatny tort. Biszkopt migdałowy nasączony likierem, krem śmietankowy, polewa i płatki migdałów. Do ozdoby idealnie sprawdzą się włoskie ciasteczka amaretti. 

Biszkopt:

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)

Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Po ok. 5 minutach ubijania dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze (można też użyć łyżki albo szpatułki), wmieszać stopniowo przesiane mąki. Przelać do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170° przez 40 minut. Upuścić na podłogę z niewielkiej wysokości. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem śmietankowy:

- 600 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru

Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, ubijać do powstania gładkiego kremu. Krem ma być dość sztywny i puszysty, ale trzeba uważać, aby go nie przebić.

Nasączenie biszkoptu:

- 125 ml wody
- 4 łyżki amaretto

Polewa:

- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 36%
- kilka łyżek mleka

Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzać na małej mocy palnika do rozpuszczenia czekolady. Dolewać po jednej łyżce mleka (ok. 5 łyżek), dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu (użyłam pomarańczowego, może być dowolny)
- płatki migdałów
- ciasteczka amaretti
- rurki waflowe bez nadzienia do ozdoby

Składanie:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu. Położyć pierwszy blat. Nałożyć rant od formy. Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami pączu. Posmarować 1/4 kremu. Położyć dugi blat biszkoptu, nasączyć. Wysmarować dżemem i 1/4 kremu, położyć trzeci blat, nasączyć i wyłożyć 1/4 kremu. Ostygniętą, jeszcze płynną, polewę wylać na wierzch, rozsmarować, tak aby tworzyła gładką taflę, można ułożyć ciasteczka amaretto dla ozdoby. Włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia zdjąć rant (przedtem obwieść go nożem), rozsmarować po bokach resztę kremu. Brać garście migdałów i ręką przyklejać po bokach (wiem śmiesznie to brzmi, ale fajnie się to robi :D). Można ozdobić rurkami waflowymi przed podaniem. Gotowe! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz