sobota, 15 lutego 2020

Prosty tort kawowy z owocami leśnymi


Biszkopt przełożony kremem z dodatkiem kawy i frużeliną. Lekki, delikatny i puszysty, nie jest też zbyt słodki. Tort jest bardzo prosty do zrobienia, nie ma w nim dużo elementów, ale smak jest wyśmienity.


Biszkopt:

- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na wolnych obrotach wmieszać przesiane mąki. Piec w tortownicy o średnicy ok. 20 cm w 170 °C przez 40 minut. Opuścić na podłogę i zostawić do ostygnięcia.

Frużelina:

- ok. 350 g mieszanki owocowej (użyłam mrożonej: truskawki, porzeczki, maliny i wiśnie)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wody
- łyżeczka żelatyny

Owoce zagotować w rondelku z cukrem i gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do owoców, energicznie mieszać. Po zagotowaniu i zgęstnieniu zdjąć z palnika. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

Krem kawowy:

- 600 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 10 łyżek cukru pudru
- 70 ml espresso (jeśli rozpuszczalna to 2-3 łyżeczki)
- łyżeczka żelatyny

W gorącej kawie rozpuścić żelatynę, zostawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić, w trakcie dodawać cukier puder. Dodać serek mascarpone i ostudzoną kawę. Zmiksować na gładki krem.

Nasączenie:

- 70 ml espresso (lub innej kawy)
- opcjonalnie 2 łyżki amaretto/likieru kawowego

Składanie:

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu, położyć jeden z blatów. Kilka łyżek kremu odłożyć do ozdoby. Nasączyć biszkopt połową kawy z alkoholem. Wyłożyć 1/3 kremu. Polać częścią frużeliny. Położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu na wierzchu, a resztą kremu obtoczyć boki tortu. Odłożoną częścią kremu można zrobić na torcie różyczki lub ozdobić inaczej, według uznania. Wylać frużelinę na wierzch, posypać płatkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz