piątek, 27 marca 2020

Chleb sezamowy na zakwasie


Smak i zapach domowego pieczywa jest zawsze nie do opisania. Dodatek tahini dodaje mojemu chlebkowi wyrazisty, sezamowy posmak, a sezam tworzy chrupiącą skórkę. Nic dodać nic ująć... 

Składniki:

- 200 g aktywnego zakwasu (wyjętego z lodówki i dokarmionego 8 godzin wcześniej)
- 400 g mąki pszennej typ 650 lub 750
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 300 g letniej wody
- garść sezamu
+ smalec i sezam do przygotowania foremki

Przygotowanie:

Foremkę wysmarować smalcem i obsypać dokładnie sezamem. Wszystkie składniki na chleb umieścić w misce. Wyrobić mikserem z hakami przez ok. 5 minut. Przełożyć do foremki. Wyrównać wierzch zwilżoną dłonią i posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem na 5 godzin do wyrośnięcia. Piec w 200°C przez 40 - 45 minut (przez pierwsze 20 minut pieczenia może być przykryty drugą foremką odwróconą "do góry nogami"). Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki i zostawić do ostygnięcia na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz