poniedziałek, 3 lutego 2020

Rogaliki śmietankowe


Kruche, śmietankowe rogaliki, kuszący przysmak do kawy. Można je nadziać dowolnym gęstym dżemem lub marmoladą. Ja zdecydowałam się na słodkie prażone jabłka i lukier cytrynowy. :)

Składniki:

- 400 g mąki pszennej krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 100 g śmietanki 36%
- jajko

+ mały słoik prażonych jabłek/marmolady/gęstego dżemu
+ sok z połowy cytryny i ok. 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać śmietankę i żółtko. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Ciasto podzielić na 6 części, każdą podsypywać i rozwałkowywać na kształt koła. Ciąć nożem, tworząc 6 trójkątów. Nakładać po łyżeczce jabłek/dżemu/marmolady, formować rogaliki. Przed pieczeniem smarować rozkłóconym białkiem za pomocą pędzelka. Piec blaszki pojedynczo w 180°C przez ok. 15 minut, do zrumienienia rogalików. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ostygnięte rogaliki polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz