piątek, 24 stycznia 2020

Tort Snikers


Czekoladowe ciasto, dwa rodzaje kremów, masa krówkowa, orzechy ziemne... Słodka bomba na specjalne okazje. ;D

Ciasto:

- 5 jajek
- szklanka cukru
- 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić jajka z cukrem, dodawać cały czas miksując na wolniejszych obrotach: masło, śmietanę, przesiane suche składniki.
Piec w tortownicy o średnicy ok. 22 cm w 180°C przez ok. 1 godzinę i 10 minut.

Krem krówkowy:

- 200 g śmietanki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 200 g krówki z puszki (w temperaturze pokojowej)

Ubić schłodzoną śmietankę. Dodać mascarpone i krówkę. Wmieszać delikatnie na wolnych obrotach miksera.

Krem orzechowy:

- 200 g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g mascarpone
- 100 g masła orzechowego (najlepszy taki z kawałkami orzeszków ;))

Ubić śmietankę, pod koniec wsypać cukier puder. Dodać serek mascarpone i masło orzechowe. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach miksera.

Polewa:

- 100 g gorzkiej (najlepiej 80%) czekolady
- 20 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła

Polewę zrobić następnego dnia (po tym jak tort leżakuje w lodówce). Wszystkie składniki rozpuścić na małej mocy palnika. Zostawić do ostygnięcia. Podczas wylewania polewy na tort, musi być ona nadal płynna, najlepiej lekko ciepła.

+ 150 g masy krówkowej z puszki
+ 2-3 garście orzeszków ziemnych

Składanie tortu:

Ciasto przekroić na 2 blaty. Na paterze rozsmarować 1 łyżkę kremu krówkowego. Położyć jeden z blatów ciasta. Nałożyć rant od formy. Rozsmarować na blacie 150 g masy krówkowej i wyłożyć krem orzechowy, posypać 2 garściami orzechów ziemnych. Przykryć drugim blatem ciasta (można nasączyć go delikatnie wodą) i rozsmarować na nim krem krówkowy. Wstawić do lodówki na noc. Zdjąć rant. Wylać polewę zaczynając od środka, łyżką zrobić "zacieki". Dowolnie ozdobić, ja użyłam podprażonych orzeszków ziemnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz