sobota, 4 stycznia 2020

Zielony krem


Kremowa, brokułowa zupa o pięknym kolorze. Zdrowa i przepyszna, podana na gorąco z dodatkami. 

Składniki:

- 450 g różyczek brokuła (mogą być mrożone)
- 2-3 średnie ziemniaki
- 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 litr wrzątku
- kwaśna śmietana (po łyżce na porcję)
- 2 garście słonecznika
+ opcjonalnie paluchy lub grzanki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać brokuła, ziemniaki, groszek, sól i pieprz. Zalać wrzątkiem, doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Słonecznik uprażyć krótko na suche, mocno rozgrzanej patelni. Zblendować zawartość garnka, przelać do misek. Każdą porcję polać śmietaną, posypać ziarnami słonecznika. Można podać z grzankami, słonymi paluchami lub solo. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz