Kremowa, brokułowa zupa o pięknym kolorze. Zdrowa i przepyszna, podana na gorąco z dodatkami.
Składniki:
- 450 g różyczek brokuła (mogą być mrożone)
- 2-3 średnie ziemniaki
- 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 litr wrzątku
- kwaśna śmietana (po łyżce na porcję)
- 2 garście słonecznika
+ opcjonalnie paluchy lub grzanki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać brokuła, ziemniaki, groszek, sól i pieprz. Zalać wrzątkiem, doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Słonecznik uprażyć krótko na suche, mocno rozgrzanej patelni. Zblendować zawartość garnka, przelać do misek. Każdą porcję polać śmietaną, posypać ziarnami słonecznika. Można podać z grzankami, słonymi paluchami lub solo. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz