wtorek, 31 grudnia 2019
Sernik na orzechowym cieście
Maślane, kruche ciasto z posmakiem orzechów laskowych, masa serowa i polewa czekoladowa. Ten sernik jest niezwykły i świąteczny. :)
Kruche ciasto:
- 200 g schłodzonego masła
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g drobno zmielonych orzechów laskowych
- 100 g cukru pudru
Zagnieść wszystkie składniki. Wylepić ciastem dno formy. Schować blaszkę do lodówki na godzinę. Po tym czasie podpiec spód przez 30 minut w 160°C. W ty czasie zrobić masę serową.
Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu (użyłam wiaderkowego o dobrym składzie)
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 170 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki wymieszać mikserem, do dokładnego połączenia składników.
Masę wylać na podpieczony spód. Włożyć z powrotem do piekarnika, piec 1 godzinę. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Polewa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka śmietanki
- łyżeczka masła
- kilka łyżek wrzątku
Podgrzać wszystkie składniki oprócz wody w rondelku na najmniejszej mocy palnika, dodać wodę do pożądanej konsystencji.
Polać sernik przestudzoną polewą, można ją rozprowadzić na całej powierzchni i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz