środa, 8 stycznia 2020
Fioletowy krem
Niezwykle delikatny i słodkawy. Podany z kleksem śmietany i ziarnami słonecznika, które dopełniają smak i nadają charakteru. ;)
Składniki:
- 2 średnie, upieczone buraki
- pół cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- ok. 1 litra wrzątku
- łyżka soku z cytryny
+ po 1 łyżce kwaśnej śmietany na porcję
+ 2 garście podprażonych ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, podsmażyć na rumiano na oliwie. Zalać wrzątkiem, dodać pokrojone buraki, pieprz i sól. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zblendować na gładko. Dodać sok z cytryny, nalać zupę do misek. Posypać każdą porcję słonecznikiem i polać łyżką śmietany. Podawać solo, słonymi paluchami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz