środa, 15 stycznia 2020

Ciasto z kremem jogurtowo-krówkowym


Czekoladowe ciasto z jabłkami i słodkim kremem, polane polewą. Wyjątkowe, idealne na specjalne okazje i święta.

Ciasto:

- 5 jajek
- szklanka cukru
- 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić jajka z cukrem, dodawać cały czas miksując na wolniejszych obrotach: masło, śmietanę, przesiane suche składniki.
Piec w dużej, prostokątnej formie w 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Krem:

- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 250 g serka mascarpone
- 250 g masy krówkowej (ja mam domową czekoladową, ale może być z puszki o dowolnym smaku)
- czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku

Wymieszać mikserem jogurt z masą krówkową. Dodać serek, wymieszać. Cały czas miksując powoli wlać żelatynę.

Polewa:

- 50 g gorzkiej czekolady
- 10 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła

Wszystkie składniki podgrzać w rondelku na małej mocy palnika. Zostawić do ostygnięcia.

+ ok. 500 g prażonych jabłek ze słoika/dżemu jabłkowego

Składanie:

Ostygnięte ciasto przełożyć do formy, w której było pieczone, posmarować jabłkami, wyłożyć krem,  i polać polewą. Zrobić łyżką esy-floresy. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Najlepsze na drugi i trzeci dzień. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz