wtorek, 14 stycznia 2020

Drożdżówki krówkowe


Błyszczące ślimaki z krówkowym nadzieniem, dla prawdziwych łasuchów. Drożdżówki mają karmelowy, aromatyczny posmak, są zarumienione i słodko wyglądają. :)

Składniki:

- 400 g mąki
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 60 g masła
- opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego
+ 200 g masy krówkowej (użyłam domowej waniliowej)
+ 2 garście posiekanych orzechów włoskich
+ 2 łyżki masła i 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Podgrzać mleko, aby było lekko ciepłe. Do 100 ml mleka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i zostawiona 15 minut.

Pozostałą część mąki, mleka, cukru, masło i wyrośnięty rozczyn wyrobić mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut, w trakcie wyrabiania można wlać ekstrakt. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Na podsypanym mąką stole rozwałkować ciasto na prostokąt. Posmarować (nie musi być bardzo dokładnie) masą krówkową, posypać orzechami. Zawinąć w rulon od dłuższego boku. Pokroić na 16 części.

Ciastka ułożyć na dużej blaszce, na papierze do pieczenia, można posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Piec w 180° przez ok. 20 minut. W czasie, gdy ślimaki się pieką, podgrzać w rondelku masło z syropem klonowym. Upieczone, gorące drożdżówki posmarować syropem i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Najlepsze są lekko ciepłe. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz