Klasyka z dodatkiem orzechów pekan i lukrem z syropem klonowym. Bardzo proste do zrobienia, umila jesienne i zimowe dni.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 0,5 szklanki cukru białego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść posiekanych orzechów pekan
- garść posiekanych orzechów pekan
- 400 g marchewki
Lukier:
- 2 łyżki serka śmietankowego
- ok. 5 łyżek syropu klonowego
+ orzechy pekan do dekoracji
Lukier:
- 2 łyżki serka śmietankowego
- ok. 5 łyżek syropu klonowego
+ orzechy pekan do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, obciąć końcówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ubić jajka z cukrem, wlać olej, dodać przesiane suche składniki i marchewkę, wymieszać krótko do połączenia składników. Piec ok. 45 minut w 180° w tortownicy o średnicy 27 cm (do suchego patyczka). Zostawić na kratce do ostygnięcia. Wymieszać składniki na lukier. Rozprowadzić po cieście, poukładać orzechy pekan. Przepyszne przez kilka dni. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz