sobota, 7 grudnia 2019

Ciasteczka cynamonowe


Cynamonowo-maślane ciasteczka. Mają wspaniały, aromatyczny smak i zapach. Są cudownie kruche! 

Składniki:

- 325 g mąki pszennej krupczatki
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 75 g cukru pudru
- 75 g cukru trzcinowego
- 200 g schłodzonego masła
- lekko roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem, pieprzem, solą i cukrami. Wysypać na stół/stolnicę. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i przesiekać nożem. Dodać jajko, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkować na lekko podsypanym mąką blacie, wycinać ciasteczka i piec na blaszce na środkowej półce piekarnika w 160°C przez ok. 15 minut, aż będą lekko zarumienione (czas zależy od wielkości i grubości ciasteczek, więc trzeba obserwować ;)).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz