niedziela, 24 listopada 2019

Sernik z jagodami i cytrynową nutą


Sernik na kruchym cieście z jagodami i posmakiem cytryny. Owoce zawsze sprawiają, że sernik jest ciekawszy w smaku i wyglądzie. Sama masa ma lekko mazistą konsystencję, przyjemnie smakowitą, z wierzchu sernik jest polany polewą z białej czekolady, która dopełnia finalnie ciasto. O robieniu tego sernika warto pomyśleć dzień wcześniej, ale jest bardzo prosty do zrobienia.

Składniki:

Ciasto:
- 400 g mąki pszennej krupczatki
- 70 g cukru pudru
- 200 g masła, może być lekko zimne
- jajko

Masa serowa:
- 1 kg serka śmietankowego z wiaderka na sernik (ok. 25% tłuszczu)
- 200 gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 5 jajek
- 200 g cukru
- skórka z 2 cytryn
+ 300 g jagód obsypanych łyżką mąki ziemniaczanej (mogą być mrożone)

Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 36%

Przygotowanie:

Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, zamknąć w słoiczku.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, kulę spłaszczyć i włożyć do lodówki na noc.

Zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zostawić trochę na wierzch, resztę rozsypać na dużej prostokątnej blaszce i lekko docisnąć. Piec ok 30 minut w 160°C. W tym czasie przygotować masę serową.

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką do dokładnego połączenia. Wsypać połowę jagód i delikatnie wmieszać.

Na podpieczony spód wylać masę serową, posypać resztą jagód i odłożoną częścią ciasta. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 50 minut. Zostawić w otwartym piekarniku jeszcze 10 minut, wyjąć i zostawić na kratkę do przestygnięcia.

Składniki na polewę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Polać sernik.
Po 2 godzinach można delikatnie wyjąć ciasto w formy. Najlepiej smakuje całkiem ostudzony i na drugi dzień. Pycha! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz