piątek, 22 listopada 2019

Muffinki śliwkowe bez dodatku cukru


Przepyszne małe muffinki, z kawałkami czekolady i nutą pomarańczową lub cynamonową. Do muffinek nie trzeba dodawać cukru, bo cała słodycz pochodzi z suszonych śliwek, które dodają także wilgotności.

Składniki:

- 3/4 szklanki suszonych śliwek
- jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- łyżeczka cynamonu lub skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Śliwki zalać wrzątkiem na 10 minut, po tym czasie wodę wylać, a śliwki bardzo drobno pokroić (pomogłam sobie blenderem ;)). W misce wymieszać mąki, proszek, siemię i czekoladę. W drugiej misce jajko, wodę, mleko, olej, śliwki oraz cynamon lub skórkę (skórkę można zastąpić kilkoma kroplami naturalnego aromatu pomarańczowego). Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Napełnić ciastem formę na muffiny wyłożoną papilotkami. Piec ok. 20 minut w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz