środa, 20 listopada 2019

Jabłkowe muffiny pełnoziarniste


Zdrowe muffiny, które są pyszną przekąską lub drugim śniadaniem. Jedna spokojnie zaspokoi głód i ochotę na coś słodkiego. Przepełnione jabłkami, z dodatkiem chrupiących migdałów w płatkach i mocnym aromatem cynamonu. Mmm, jak one pachną! 


Składniki:

Suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody

Mokre:
- 2 duże jajka
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 3 starte jabłka (średniej wielkości)
- 1/3 szklanki oleju
- opcjonalnie łyżka likieru amaretto

Przygotowanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Przesypać suche do mokrych, wymieszać łyżką tylko do połączenia. Napełnić formę na 12 muffinów, wyłożoną papilotkami. Piec w 180°C przez 35 minut.
Po lekkim przestygnięciu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz