niedziela, 10 listopada 2019

Kotlety mięsno-jaglane






Mielone kotlety z dodatkiem kaszy są niezwykle miękkie i delikatne. Smakują same lub z dodatkiem ziemniaków i surówki, ale ja podałam je z sosem pomidorowym i makaronem pełnoziarnistym. Pycha!

Składniki:

- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- jajko
- 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3/4 suchej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i ulubione zioła do smaku (u mnie po 1 płaskiej łyżeczce)
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w 1,5 szklanki wody przez 15 minut (nie mieszać w trakcie gotowania). Odstawić do ostygnięcia. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać  curry. Mięso wymieszać z resztą składników, dodać ostygniętą cebulę i kaszę jaglaną. Wymieszać ręką bardzo dokładnie przez kilka minut. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Formować średniej wielkości kotlety (aby były równiejsze można moczyć ręce w wodzie) układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180°C, do lekkiego zrumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz