sobota, 2 listopada 2019

Granola kokosowo-czekoladowa


Chrupiąca granola to świetny dodatek do jogurtów, owoców czy mleka. Sprawdzi się też na sucho w ramach przekąski. Tutaj w wersji mocno kokosowej. :)


Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- garść orzechów (użyłam laskowych)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 kostka (10 g) czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać rozpuszczony olej z czekoladą, wlać mleko. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na dużej blaszce. Piec przez 20 minut w 100°C. W połowie pieczenia przemieszać granolę. Upieczoną i ostygniętą granolę przesypać do słoika. Przechowywać do 2 tygodni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz