czwartek, 31 października 2019
Proste ciasto czekoladowe z dżemem
Ciasto dla wielbicieli czekolady. Dżem nadaje mu nieco aromatu, a płatki migdałów przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Ciasto nie należy do mokrych i zbitych jak brownie, jest raczej sypkie, a rozpływa się dopiero w ustach i to jest w nim właśnie najlepsze. Nie jest też przesadnie słodkie, dla fanów gorzkiej czekolady - boskie! :D
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 125 ml mleka
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 300 g dżemu porzeczkowego lub innego kwaskowatego
- 300 g mąki
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 60 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Masło, czekoladę i mleko umieścić w rondelku. Podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia. Ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Dodać stopniowo zawartość rondelka, 250 g dżemu i suche składniki. Przełożyć do prostokątnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, rozsmarować na wierzchu resztę dżemu i posypać płatkami migdałów. Piec przez ok. 45 minut w 180°. Chwilę poczekać, wyjąć z foremki do ostygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz