piątek, 4 października 2019

Tort truskawkowy z bezami


Ten tort jest delikatny i powinien smakować każdemu. Nie jest też zbyt skomplikowany, ale jak to przy tortach, można sobie podzielić pracę na kilka etapów. Polecam biszkopt i bezy zrobić dzień przed składaniem tortu, następnego dnia przygotować krem i złożyć tort, a w dniu podania polać polewą i fantazyjnie ozdobić. ;)


Biszkopt:

- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Przesiać mąki i delikatnie wmieszać na najmniejszych obrotach miksera lub łyżką. Przełożyć do okrągłej formy śr. 20-22 cm, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 160°. Upuścić na podłogę z niskiej wysokości. Zostawić w otwartym piekarniku do lekkiego przestygnięcia. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć z formy, najlepiej kroi się na drugi dzień.

Krem truskawkowy:

- 400 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 300 g truskawek (mogą być mrożone)
- 200 ml wrzątku
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki żelatyny

Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić. Mocno schłodzone owoce zblendować na gładki mus. 2 łyżki musu odłożyć do lodówki, przyda się do polewy. Żelatynę i cukier zalać wrzątkiem. Wymieszać, aby oba składniki się rozpuściły. Energicznie mieszając dodać mus truskawkowy. Śmietankę ubić z mascarpone. Cały czas miksując dodać "galaretkę" truskawkową.

Polewa:

- 150 g białek czekolady
- 2 łyżki musu truskawkowego (patrz: krem truskawkowy)

Czekoladę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika. Dodać podgrzany mus, energicznie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

+ suche beziki

Składanie tortu:

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jednym rozsmarować 1/4 kremu, poukładać bezy (kilka można zostawić do dekoracji), wyłożyć kolejną 1/4 kremu, położyć drugi blat biszkoptu, Resztą kremu obtoczyć boki i wierzch tortu (jest dosyć rzadki, ale ładnie zastygnie w lodówce). Schłodzić przez noc. Wyrównać powierzchnię i polać tort płynną polewą. Schłodzić przez 1 godzinę. Dowolnie ozdobić, ja ułożyłam fantazyjnie owoce i bezy. I gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz