sobota, 5 października 2019

Jabłkowa zapiekanka ryżowa


Ryż z jabłkami i cynamonem jest smaczny sam w sobie, ale taki zapieczony jest jeszcze lepszy. Sprawdzi na każdy posiłek dnia, a nawet na deser. Świetnie sprawdza się też na wynos.


Składniki:

- 1 szklanka ryżu (u mnie brązowy)
-1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 4 średnie jabłka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

Mleko i wodę zagotować, wsypać opłukany ryż. Biały gotuje się ok. 10 minut, brązowy 35 minut. Ugotowany ryż wymieszać z cynamonem. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć połowę ryżu, wyłożyć starte jabłka, resztę ryżu. Śmietanę wymieszać z żółtkami, rozpuszczonym (lub płynnym) miodem i cukrem. Zalać ryż, piec w 180° przez 40 minut, na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywkę, można włączyć funkcję grilla, aby zapiekanka ładnie się zapiekła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz