środa, 9 października 2019

Czekoladki chałwowe


Gorzka czekolada wypełniona sezamowym nadzieniem. Ktoś kto lubi chałwę, musi się skusić na te zdrowe czekoladki. :)

Składniki (na ok. 12 czekoladek):

- 100 g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek tahini (pasty z sezamu)
- 1-2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę rozpuścić. Wysmarować połową czekolady wnętrza silikonowych foremek (może być taka do robienia kostek lodu). Włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Wysmarować dokładnie jeszcze jedną, cienką warstwą czekolady. Tahini wymieszać z płynnym lub lekko podgrzanym miodem. Napełnić czekoladki nadzieniem i rozlać na wierzch pozostałą część czekolady. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie zastygną (najlepiej na noc). Wyjąć czekoladki z foremek.  Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz